Search
  • marinapsihoterapij

Kdaj je čas za psihoterapevtsko pomoč?

Ko dobimo občutek, da nas težave preplavljajo in se sami z njimi ne zmoremo učinkovito spoprijeti in nas naša stiska začenja ovirati pri delovanju v življenju, je čas, da poiščemo psihoterapevtsko pomoč.

Psihoterapija vam lahko pomaga kadar imate občutek da :

Ste izgubili veselje do življenja. Vedno ste radi hodili na sprehod, šli ven s prijatelji, klepetali na kavi ali pa uživali v branju knjig, zdaj pa opažate, da so vam ljube aktivnosti postale odveč ali celo prenaporne. Včasih se naša zanimanja spremenijo z razlogom, včasih pa enostavno ne vemo, zakaj smo izgubili veselje za stvari, ki so nam bile pri srcu. Pogosto je to lahko znak splošnega nezadovoljstva z življenjem, lahko pa je celo simptom depresivnosti.

Pogosto doživljate močna čustva, ki vas izčrpavajo. Občasna močnejša doživetja so nekaj normalnega in so povezana z določenimi izjemnimi dogodki (npr. žalovanje ob smrti). Pogosto doživljanje močnejših čustev lahko sčasoma zraste do mere, ko postane ogrožajoče za vas in ljudi v vaši bližini.

Ste izgubili nekaj ali nekoga pomembnega. Vsaka izguba prinese v življenje določeno spremembo s katero različno dobro shajamo. Lahko gre za izgubo službe, poslovne priložnosti, za izgubo nam pomembne osebe v obliki selitve, ločitve, razhoda ali smrti. Podpora v tem obdobju je nujno potrebna in nekateri jo v zadostni meri dobijo s strani prijateljev in družine, drugi pa se zaprejo vase. Psihoterapija je primerna za tiste, ki čutite, da ste zaradi žalovanja ohromeli.

Ste nezadovoljni v službi ali čutite preveliko odgovornost. Pomembno je, da se na svojem delovnem mestu počutimo dobro in da odidemo domov z občutkom zadovoljstva. Pogovor s psihoterapevtom vam lahko pomaga pri odkrivanju in odpravljanju vzrokov za nezadovoljstvo ter izboljševanju vaših medosebnih odnosov s sodelavci.

Prekomerno uživate alkohol, hrano, tablete, droge. Pogosto poseganje po alkoholu, drogah in drugih substancah so lahko znak, da imate težave s soočanjem z neprijetnimi čustvi. Prenajedanje s hrano in stradanje sta lahko znak resnih težav, ki jih je potrebno zdraviti. Biti član družine oziroma skupnosti kjer nekdo prekomerno uživa alkohol, tablete, droge je lahko fizično in čustveno izredno težko.

Imate težave v odnosih z bližnjimi osebami. Pogosti konflikti s partnerjem, družinskimi člani ali sodelavci so naporni in lahko vodijo v osamitev. Težave lahko izvirajo iz naših izkušenj v primarni družini - v odraslem življenju nezavedno ponavljamo kar smo se naučili. Sistemska psihoterapija je lahko v pomoč pri razreševanju partnerskih in družinskih težavah.

Izogibate se stikom z drugimi ljudmi. Ljudje smo družabna bitja, izogibanje socialnim stikom pa lahko negativno vpliva na naše življenje in delo ter nas ovira oziroma nam onemogoča vsakdanje aktivnosti in bistveno poslabša kvaliteto življenja.

Neka izkušnja vam povzroča neugodje, strah, tesnobo, hude sanje. Ljudje se na dogodke različno odzivamo. Kadar je breme pretežko, človeški um najde druge načine, da zmanjša pritisk in to čutimo kot neugodje, strah, tesnobo, hude sanje, panični napad.... Morda ne vemo vzroka zakaj se nam to dogaja in v takšnih primerih je lahko psihoterapevtska pomoč ključnega pomena.

Želite bolje razumeti samega sebe.

Morda se sprašujete zakaj si izbirate neprimerne partnerje , zakaj ponavljate vedno iste vzorce, zakaj vztrajate pri nečem kar vas ne izpolnjuje? Razumevanje zakaj mislimo in čutimo določene stvari na način, ki ni več ustrezen, je lahko prvi korak na poti k razvijanju potencialov in sprememb.


11 views0 comments

Recent Posts

See All

Psihosocialna prva pomoč

Do nadaljnjega nudim brezplačno psihosocialno prvo pomoč po telefonu ali skypu. Za svetovanje sem dosegljiva na telefonu 051 650 192 ali skype naslovu marina haralovic od ponedeljka do petka od 11h do

Pišite nam!